MEEZINGEN IN UNIEK PROJECT VAN HET HOORNS BYZANTIJNS MANNENKOOR ?

VAN HARTE WELKOM !

Het project

In april start het HBM met een bijzonder project: het instuderen van een deel van de ‘Kanon Pokajanen’ van Arvo Pärt. En ben je bas of tenor zanger in de regio Hoorn, dan kun je daar op projectbasis aan deelnemen!

Arvo Pärt

Arvo Pärt, geboren in 1935 in Estland, is bekend van zijn bijzondere composities, soms minimalistisch, vaak verstild, maar altijd met een bijzondere zeggingskracht. Niet voor niets staan veel van zijn composities al jaren in de “Hart en Ziel” lijst, de top 300 van de klassieke muziek in Nederland. En ook als u geen liefhebber bent van zijn muziek heeft u vast wel eens ‘Spiegel im Spiegel’ gehoord, of ‘Fratres’. Of een van zijn koorstukken, zoals ‘De Profundis’ of ‘Da Pacem’. Bovendien heeft Pärt wel voor zo’n 70 films de muziek gecomponeerd. Onlangs is er een documentaire over zijn leven en werk uitgebracht: “Het Pärt Gevoel”.

Lees hier verder

De Kanon Pokajanen

Minder bekend is dat hij ook een groot koorwerk gecomponeerd heeft, de Kanon Pokajanen. Zoals hij zelf zegt: “In mijn studie van de Russisch Orthodoxe kerkmuziek kwam ik deze tekst van een oud Orthodox gezang tegen. De tekst maakte diepe indruk op me, en nadat ik er steeds meer studie van gemaakt had besloot ik de teksten op muziek te zetten. Het heeft me twee jaar gekost om dit stuk te voltooien.”

In het Nederlands vertaald zou je de Kanon Pokajanen een mis van boetedoening of van berouw kunnen noemen. En hoewel dat zwaar klinkt wordt het in de compositie van Pärt nooit somber. De compositie beschrijft als het ware de zoektocht van de ziel naar de genade en eindigt in berusting: ‘Neem mij op in Uw kudde en laat mij met uw kudde grazen op Uw weiden’.

Kanon Pokajanen wordt gezongen in het kerk-Slavisch, en zoals het in de Russisch Orthodoxe kerk gebruik is, is dat a capella: alleen de menselijke stem! Het sluit daarmee dus volledig aan bij de zang van het Hoorns Byzantijns Mannenkoor dat al meer dan 30 jaar in deze traditie zingt. Arvo Pärt heeft zijn compositie van Kanon Pokajanen gebaseerd op de ‘znameny’ zangwijze, welke tot de oudste tradities van de Russisch Orthodoxe liedkunst behoort. Maar hij heeft op een prachtige wijze deze znameny zang gecombineerd met de van hem zo bekende tinntinabular stijl: een mystieke compositie, veelal traag en meditatief, met een minimalistische opbouw en uitvoering.

Uitvoeringen van De Kanon Pokajanen

Het stuk werd voor het eerst uitgevoerd in 1997 in Keulen ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de Dom in Keulen, door het Filharmonisch Kamerkoor en Orkest uit Estland, onder leiding van Tony Kaljuste aan wie Pärt het stuk ook opgedragen had. Op Youtube en Spotify kunt u deze uitvoering terugvinden. Een recente uitvoering is van 2017 door Capella Amsterdam o.l.v. Daniel Reuss. Ook deze schitterende CD kunt u terugvinden op bijv. Spotify (of kopen op hun website).

Het HBM en de Kanon Pokajanen

Het HBM heeft de dirigent en artistiek leider Grigori Sarolea gevraagd enkele delen uit de Kanon Pokajanen te selecteren en waar nodig deze aan te passen aan de zang van deze Hoornse mannen. Een lastige klus omdat het grootste deel van de Kanon geschreven is voor een vierstemmig gemengd koor (dus met sopranen en alten in plaats van 1e en 2e tenoren, baritons en bassen!). Het HBM gaat deze delen de komende maanden instuderen, en verwacht deze aan het einde van het jaar te kunnen uitvoeren. Bijvoorbeeld tijdens het ‘traditionele’ Nieuwjaarsconcert in de Oosterkerk in Hoorn op 5 januari 2020!

Meezingen?

Het HBM nodigt zangers uit Hoorn en wijde omstreken uit om met hen deze compositie te gaan instuderen en uitvoeren. Wij verwachten niet dat u vloeiend kerk-Slavisch spreekt of zingt! Al onze muziek wordt fonetisch uitgeschreven, en na enige oefening heeft u dat snel door! En om de muziek thuis in te studeren, beschikken we over prachtige digitale hulpmiddelen.

Tijdsduur van het project

Dit jaar zullen we vanaf april het eerste deel van onze repetities wijden aan deze Kanon Pokajanen. Wilt u dit meemaken dan bent u van harte uitgenodigd op de kennismakingsavond op 23 april (de dinsdag na Pasen). Koor en projectzangers kunnen dan kennismaken met elkaar en met de muziek. En daarna zullen we iedere dinsdagavond vanaf half acht tot ca. negen uur trachten deze muziek ons eigen te maken! Uiteraard met een onderbreking tijdens de zomervakantie, maar vanaf september tot eind december zal er weer geoefend worden. Uitmondend in enkele mooie, bijzondere uitvoeringen rond de jaarwisseling!

Gegevens:

Startdatum en kennismaken: Dinsdag 23 april, 20.00 uur

Repetities: M.i.v. 30 april iedere dinsdag vanaf 19.30 tot ca. 21.00 uur (m.u.v. zomervakantie)

Locatie: Wijkcentrum Kersenboogerd, zaal 1, Brederodegracht 1, 1628 LZ Hoorn

Kosten deelname: € 80,-

Wij verzorgen tekst en muziek, wel zelf een 4-rings band meenemen

Opgeven: info@hoornsbyzantijnsmannenkoor.nl

Voor info bellen met: Kees Kraal (0653 726 706)

Meer informatie?