Maria- en Vespergezangen

Het Hoorns Byzantijns Mannenkoor heeft in de loop van de jaren een groot repertoire aan Maria gewijde liederen en gezangen uit de avonddienst opgebouwd.
Meer dan uit het menu hiernaast valt op te maken, want van een aantal van deze gezangen heeft het koor soms wel vijf verschillende versies op zijn repertoire.

Sinds de Russisch Orthodoxe kerk ruim duizend jaar in Kiëv als zodanig werd ingewijd zijn de liturgische gezangen door de jaren heen onlosmakelijk verbonden met de orthodoxe eredienst. Deze wordt namelijk in zijn geheel gezongen.
Hoe orthodox de leer van de kerk ook was, de gezangen in eredienst hebben zich in de loop van de wel ontwikkeld.
Van eenstemmige gezangen, eerst nog met zogenaamde neumen genoteerd, werden geheel in de geest van die tijd met een ison gezongen. Dat wil zeggen een solist of deel van een koor zingt de melodie terwijl de overige zangers een dragende toon zingen.
Zeker in de middeleeuwen een gebruikelijke manier van muziek maken want ook instrumenten als de doedelzak en draailier klonken met een dragende toon.
Door de eeuwen heen, echter, maakte ondermeer componisten zich meester van deze melodieën met als resultaat een overvloed aan bewerkingen van de liturgische gezangen. Al dan niet volgens de richtlijnen van de Orthodoxe kerk.
Waarvan het Hoorns Byzantijns Mannenkoor dus een aantal zingt.

Van een aantal kunt u hier een aantal live-opnamen beluisteren waardoor u een indruk krijgt hoe het koor klinkt als u een concert van het koor komt beluisteren.
Als de Russisch orthodoxe koorzang u aanspreekt raden wij u aan het Hoorns Byzantijns Mannenkoor een te komen beluisteren als het bij u in de buurt optreedt. Tijdens erediensten en/of concert.

Maria- en Vesper

Uitgebrachte CD’s